Májusi munkacsoportülés

A tavaszi második munkacsoportülésre a szokásos helyszínen, a Polgármesteri Hivatal nagytermében került sor május 23-án. Az eseményen Kun Zsuzsanna a Konszenzus Alapítvány szakértője tartott előadást „A bullying megelőzésének és kezelésének lehetőségei a NEET-fiatalok körében” címmel. Az előadásban hallhattunk arról, hogy a Konszenzus Alapítvány Budapesti Szervezete vezetésével, az Európai Unió Erasmus+ Stratégiai Partnerségek Program támogatásával egy hat tagú nemzetközi konzorcium megvalósítja a „Say NO to Bullying” - Mondj NEMet a zaklatásra című projektet. A projektben elkészítésre került egy tankönyv, amiben a zaklatással kapcsolatos ismeretek, a megelőzéssel, kezeléssel kapcsolatos eszközök kerültek összegyűjtésre. A tananyag egy webes felületi formában elérhető online képzés keretében is elsajátítható. Mivel a program a NEET (nem dolgozó és nem tanuló vagy képzésben résztvevő) fiatalokkal kapcsolatos munkát helyezi előtérbe, a fiatalok ezen körére jellemző tudásokat is számba veszi a tanulmány. A programban egy internetes játék is kifejlesztésre került, ami egy támogató eszköz a tanárok, szociális segítők részére a téma és a probléma feldolgozásához. A helyzet közösségi megoldásában a gyerekcsoport kerül a fókuszba - a bántalmazó és az áldozat helyett-, ugyanis, ha a bántalmazás „néma” szemtanuk előtt zavartalanul folyhat, ott a csoport kimondatlanul is a bántalmazó oldalán áll. Fontos a közösség erősítése azirányba, hogy utasítsa el a kirekesztést, zaklatást, bántalmazást a kortársközösségen belül.   A képzési program a kerületi iskolák számára is elérhető lesz szeptembertől.

Az ülésen felmerült a bullying közbiztonsági szempontja is, mely témával kapcsolatban a BRFK XX-XXIII. kerületi rendőrkapitánya, Dávid László rendőr alezredes biztosította a jelenlévőket, hogy ilyen helyzet, probléma esetén megteszik a szükséges lépéseket, és bátorította az iskolák képviselőit, hogy ne habozzanak a jelzés megtételével.

Addiktológiai tanácsadás

Segítségre van szüksége? Munkatársunk előzetes időpont egyeztetés alapján (kef@kef20.hu vagy +36-20/388-9781) elérhető személyes találkozással, telefonon vagy az alábbi gomb megnyomása után egy privát chat szobában.

Tanácsadás

Amennyiben levélben tenné fel függőségekkel kapcsolatos kérdését, a tanacsadas@kef20.hu e-mail címre írhatja meg.

Bejelentkezés

© 2018 Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma