ENSZ Kábítószer-ellenes Világnap

A Pesterzsébeti KEF is megünnepelte a Kábítószer-ellenes Világnapot 2022. június 26-án, vasárnap. Az ENSZ-közgyűlése 1987-ben június 26-át a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire és a kábítószer-kereskedelem ellen folytatott harc fontosságára. Magyarország 1997-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) minden évre megfogalmazza a nap témáját. A 2022-es év mottója:

"Addressing drug challenges in health and humanitarian crises"

azaz:

A kábítószer okozta kihívások kezelése az egészségügyi és humanitárius válsághelyzetekben.

A kampány célja, hogy információt nyújtson, különösen a fiataloknak, a kábítószer-fogyasztás egészségre gyakorolt káros hatásairól, felhívja a figyelmüket egészségük megóvásának fontosságára.

Ezen célok megvalósulásának érdekében egész napos demonstrációt tartottunk a Kosutin.

A rendezvényre ellátogató gyerekek 10 állomáson mérhették le tudásukat, leleményességüket a rejtvényeken, kvízfeladatokon. Akinek sikerült 5 különböző pecsétet összegyűjteni, ajándékban részesült.

Készítettünk ismeretterjesztő kvízfeladatokat, rejtvényeket, egyedileg tervezett kirakókat, saját színezőket. Minden sátorban legalább 3 különböző fajta feladat közül választhattak a gyerekek. A helyes megoldásokat apró jutalommal díjaztuk. Gyakran a szülők is együtt játszottak a gyerekeikkel, így a helyzet adta lehetőséggel is erősíteni tudtuk a gyermekkel töltött minőségi idő fontosságát és egyfajta lehetőségét.

A rendezvényre látogatók megtekinthették a KEF „Szertelen-szórakozás” rajzpályázatára beérkezett alkotásokat is. A sátrak közé építettük fel a kiállítást.

A saját tervezésű játékok elkészítéséhez is felhasználásra kerültek a pályázat rajzainak elemei.

A rendezvényen csatlakozott hozzánk a BRFK XX-XXIII. kerületi Rendőrkapitánysága is. A nyomozós feladatok mellett a fiatalok kipróbálhatták a részeg szemüveget, illetve beülhettek a rendőrautónak akár a vezető ülésére is.

Az Egészségfejlesztési Irodának köszönhetően a rendezvényen a szülők ellenőrizhették vérnyomásukat, vércukorszintjüket, de akár a testzsírtömegüket is.

Külső szolgáltató biztosította a rendezvény ideje alatt az óriás buborék játékok és népi fajátékok használatát. Az önkormányzat épülete mellett felállításra került egy szabaduló szoba, melyből 30 perc alatt kellett kijutni a vállalkozókedvű családoknak. A nap folyamán 12 csoport tette próbára ügyességét.

Közel 50 ajándék kiosztására került sor, ami alapján elmondható, hogy a rendezvényen a 32 fokot meghaladó hőség ellenére, közvetlen kapcsolatba sikerült kerülnünk több, mint 100 kerületi lakossal, megoszthattuk velük a függőségekkel kapcsolatos figyelem fontosságát és a KEF tevékenységének mibenlétét.

Kapcsolódó képgaléria

Addiktológiai tanácsadás

Segítségre van szüksége? Munkatársunk előzetes időpont egyeztetés alapján (kef@kef20.hu vagy +36-20/388-9781) elérhető személyes találkozással, telefonon vagy az alábbi gomb megnyomása után egy privát chat szobában.

Tanácsadás

Amennyiben levélben tenné fel függőségekkel kapcsolatos kérdését, a tanacsadas@kef20.hu e-mail címre írhatja meg.

Bejelentkezés

© 2018 Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma