Egészség-, Sport- és Drogprevenciós nap a Csili Művelődési Központ és a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának közreműködésével

2018. május 12-én reggel 10 órától egészen késő délutánig tartott a Pesterzsébeti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Csili Művelődési Központ és a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának közös szervezésében megtartott Egészség-, Sport- és Drogprevenciós nap a kerület központjában, a „Kosutiban”. A rendezvényen a Művelődési Központ és a Népegészségügyi Osztály jóvoltából az egészségnapokhoz köthető szokásos szűrővizsgálatokon kívül (csontsűrűség, vérnyomás, vércukor, testzsír stb.) több korcsoportban futóverseny került megrendezésre, illetve a színpadon sport és táncbemutatók szórakoztatták a közönséget, emellett különböző egészséges ételeket is megkóstolhattak. A Pesterzsébeti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum több drogprevenciós témával foglalkozó sátorral is jelen volt. Kitelepült a KÉK Pont Drogkonzultációs Központ, akiknek célja segítséget nyújtani addiktológiai problémával küszködő embereknek és hozzátartozóiknak abban, hogy problémáikat megoldják, legyőzzék, és ennek révén személyes céljaikat megvalósítsák, életminőségük javuljon, és teljes életet tudjanak élni közösségeikben. A segítségnyújtás a felépülés központú szemléletbe ágyazottan, komplex módon, több segítő szakma összehangolt, együttes tevékenységével valósul meg. Az egyéni konzultációkon és csoportfoglalkozásokon túl számos alternatívát szolgáltatnak a hasznos szabadidő eltöltésre, ilyen például a városi golf, melynek kipróbálására lehetőséget nyújtottak az egészségnapon is. A KEF meghívására jött el az ADNA Café a Református drogmisszió által fenntartott „józan” kávézó is , ami Budapesten a IX. kerületben működik. Az ő hitvallásuk: Ablak vagyunk a világra, ahol a drogmisszióban végzett munkánkat megmutathatjuk másoknak. A Török Pál utcában található kávézójukban néhányan szintén felépülőben lévő szenvedélybetegek, így próbálják az ő társadalomba való visszailleszkedésüket segíteni. Céljuk, hogy az Adna helyet kapjon a legjobb budapesti kávézók között, miközben az ott dolgozó keresztény stábon keresztül a misszió munkája és Isten kegyelme is megismerhetővé válik. Ezt a szemléletet és az Adna minőséget hozták el az egészségnapra is. Nem csak kávéval és frissítővel készültek azonban, hanem „élő könyvtárat” is hoztak, mely keretében a rehabilitációs otthonban élő, felépülőben lévő szenvedélybeteg emberekkel beszélgethettek az érdeklődők.

A KEF saját sátrában tájékoztatást tartott munkájáról, céljairól, mely az egészség megőrzésére, egészség-tudatos magatartás kialakítására, a negatív minták elutasítására, a már kialakult kábítószer-fogyasztás ártalmainak csökkentésére, további súlyosbodásának megelőzésére irányul. A játékos kedvűek érdekes, a témához kapcsolódó „Drog-totót” is kitölthettek, melyből szintén sok hasznos információt tudhattak meg és logózott ajándéktárgyakat nyerhettek. A KEF tanácsadói sátrában Hamar János szociális munkás, addiktológiai konzultáns várta az érdeklődőket, aki a kerületben több középiskolában tartott prevenciós előadásokat, illetve a Pince Ifjúsági Klubban kéthetente péntekenként addiktológiai tanácsadást. A egészségnapon bárki felkereshette szenvedélybetegséggel, elsősorban kábítószerfüggőséggel kapcsolatos kérdésekkel egészen este 6 óráig. A színpadon Babar Márton tartott előadást, melynek témája a nyílt érzelmi kommunikáció az ismerkedésben/párkapcsolatokban volt. Elsősorban arról beszélt, hogy az érzések felvállalásának hiánya milyen módon nehezíti meg a párkapcsolatokat, rombolja az intimitást és távolítják el egymástól a kapcsolat szereplőit. Ezt követően Kozák Balázs mesélte el életútját, hogy hogyan szabadult meg életét romokba döntő játékfüggőségétől. A KEF meghívására jött el az „Itt és most” Társulat is, aki kisebb jelentekben mutatta be a mai kor függőségeit, szenvedélybetegségeit, a hozzá vezető utakat, illetve a kapcsolódási pontokat. A jelentekben megjelent a humort, a spontaneitás és az irónia is. A program végén Szabó Ádám koncertje zárta a rendezvényt, mely meghívással szerettük volna a fiatalokat az eseményre vonzani.

Kapcsolódó képek

Addiktológiai tanácsadás

Segítségre van szüksége? Munkatársunk előzetes időpont egyeztetés alapján (kef@kef20.hu vagy +36-20/388-9781) elérhető személyes találkozással, telefonon vagy az alábbi gomb megnyomása után egy privát chat szobában.

Tanácsadás

Amennyiben levélben tenné fel függőségekkel kapcsolatos kérdését, a tanacsadas@kef20.hu e-mail címre írhatja meg.

Bejelentkezés

© 2018 Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma