Pesterzsébeti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum „Szer-telen szórakozás” című rajzpályázata

A Pesterzsébeti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum rajzpályázatot hirdetett „Szer-telen szórakozás” címmel XX. kerületi általános iskolás diákok részére. A pályázat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a hasznos időtöltések fontosságára, a függőségek káros hatásaira.

Hat pesterzsébeti általános iskolából, 54 pályamű érkezett. A gyerekek felkészülését rajztanáraik segítették: a Lázár Vilmos Általános Iskolában Holczapfel Zsuzsanna, az Ady Endre Általános Iskolában Juhász Magdolna, a József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában Pogány Krisztina, a Nagy László Általános Iskolában Brecsokné Kertész Ágnes, a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskolában Szász Tünde és a Zrínyi Miklós Általános Iskolában Győri Zoltán Györgyné.

A rajzok értékelésében részt vett Pinczés József festőművész, D. Udvary Ildikó a Pesterzsébeti Múzeum Igazgatója, a KEF Elnöksége és tagsága.

A fiatalok rajzain keresztül átadott üzenetében szerepelt hasznos időtöltésként a sportolás, ezen belül a röplabdázás, korcsolyázás, tornászás, futball, jégkorongozás.

Aktív időtöltésként megjelent a kondicionáló terem használata, rollerezés, gördeszkázás, úszás, vitorlázás.

Sokan hirdették a természet közelségét, időtöltést parkokban, játszótéren, piknikezést, de nevesítve lett fák, virágok ültetése, ápolása is. Több tanuló számára volt fontos az állatok, kutyák, kettőjüknek kifejezetten a lovak társasága, a lovaglás, lovak gondozása. Voltak tanulók, akik az olvasást, zenehallgatást, utazást, rajzolást vagy a játékot nevezték meg olyan tevékenységnek, amit szívesen végeznek. Több rajzon megjelent az a mondanivaló, hogy az időtöltésekben fontosak a barátok, társak, a család jelenléte.

Egy komplex alkotás is készült, amely egy összetett környezetbarát világot mutat meg természetet óvó, védő tevékenységekkel együtt. Horváth Barnabás rajza elnyerte a Pesterzsébeti Múzeum különdíját, melyet Skaper Brigitta igazgatóhelyettes adott át.

Sokan választották témának a tiszta szórakozást, de több fiatal figyelmét keltette fel az a kérdés, hogy mi a veszélye a drog vagy alkoholfogyasztásnak, kifejezték nemtetszésüket a szerhasználattal kapcsolatban. Rajzokon láthatjuk, hogy milyennek látják a fiatalok azt, amikor valaki tudatmódosító szerek hatása alatt áll.

Az alkotások nagy része festés, de készült ceruzarajz, használtak a gyermekek zsírkrétát, filctollat, akvarellt, alkalmaztak vegyes technikákat.

A díjátadóra 2022. április 27-én került sor a Rátkay-Átlók Galériában.

Ódor Terézia a Pesterzsébeti KEF elnöke köszönetet mondott a diákoknak, hogy közel engedték magukhoz a függőségekkel kapcsolatos témát és rajzaik üzenetén keresztül támogatták a KEF céljának megvalósulását.

Kovács Eszter Pesterzsébet alpolgármestere megköszönte a gyerekeknek, hogy egyéb teendői mellett lehetősége nyílt a rajzok értékelésével foglalkozni. Megosztotta a résztvevőkkel, hogy szíve szerint semmilyen sorrendiséget nem állított volna fel, mivel számára minden alkotás másban, de egyformán értékes. Mindkét felszólaló buzdította a fiatalokat a további rajzolásra, érzéseik, gondolataik ezen módon való kifejezésére.

A díjak átadásában közreműködött Nagyné Koczog Tünde a KLIK Külső-pesti Tankerületének képviseletében, Váradi József rendőrőrnagy a BRFK XX-XIII. kerületi Rendőrkapitányságának drogprevenciós összekötő tisztje, Hargitai Ágnes a HSZI Iskolaegészségügyi Szolgálatának kollegiális vezetője.

Különdíjat ajánlott fel a Csili Művelődési Központ is, melyet Kovács Emese intézményvezető-helyettes adott át. Családi napi rendezvényre kapott belépőjegyet Kovács Katica, Székely Emőke és Ollé Emma Katica.

A „Szer-telen szórakozás” rajzpályázat nyerteseinek díjait Kovács Eszter alpolgármester és Ódor Terézia a KEF elnöke adták át. Díjazott lett egy csapat alkotás a Lázár Vilmos Általános Iskolából, melyet Juhász Zaja, Schiller Jade és Früch Fanni készített.

 

Fődíjat nyert el Tallódi Alíz Babett a Nagy László Általános Iskola és Gimnázium tanulója, „Lovam” című alkotásáért, Rózsa Adél a Zrínyi Miklós Általános Iskola diákja és Bula Noémi a József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolából.

Minden beérkezett pályamű, illetve a díjazottak teljes névsora megtekinthető a Pesterzsébeti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum honlapján. A díjátadóról készült minden fényképet a Pesterzsébet Média készítette.

Addiktológiai tanácsadás

Segítségre van szüksége? Munkatársunk előzetes időpont egyeztetés alapján (kef@kef20.hu vagy +36-20/388-9781) elérhető személyes találkozással, telefonon vagy az alábbi gomb megnyomása után egy privát chat szobában.

Tanácsadás

Amennyiben levélben tenné fel függőségekkel kapcsolatos kérdését, a tanacsadas@kef20.hu e-mail címre írhatja meg.

Bejelentkezés

© 2018 Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma